Каме может, и я смогу
豚の背脂
せあぶら
backfat of pork or pork ribs

www.goodlucktripjapan.com/en/article/item/10691...

“Ochazuke” is a quick and simple Japanese dish of cooked rice with hot green tea poured on it.
Quite often, toppings such as “Tsukemono”, Japanese pickled vegetables, “Umeboshi”, pickled plum, “Nori”, seaweed, dried fish, and/or “Wasabi”, Japanese horseradish, are added. But, you can add whatever condiments you like.

“Ochazuke” like the one today become popular in Edo era, 18th century. Fast food shops which serve “Ochazuke” to public were also seen at those times. Today, “Ochazuke” is enjoyed in various occasions – enjoyed as a light meal at home, as a last dish of Japanese style gorgeous course meal, and as a simple refreshing food after heavily drinking alcohol.

simulize.com/2014/07/6656/

ru.wikipedia.org/wiki/Отядзукэ
Отядзукэ (яп. お茶漬け oтядзукэ, от o-тя «чай» + цукэру «заливать, замачивать») — блюдо японской кухни, в основе которого лежит варёный рис, залитый зелёным чаем, даси или горячей водой.

В отядзукэ также добавляют соленья цукэмоно, сливы умэбоси, водоросли нори, жареного или солёного лосося, различные морепродукты, а также васаби.

Отядзукэ часто подаётся последним и символизирует окончание застолья. В Киото предложенный гостям отядзукэ (на местном диалекте — бубудзукэ (яп. ぶぶ漬け;)) считается вежливым намёком на то, что они должны уходить. Приличия предписывают гостям при этом немедленно откланяться, отказавшись от предложенного блюда.

@темы: японский